Engelsk versjon
skygge
bord

LOGG Kajakk-Året 2010


Vinteren 2010 var utrolig lang med helt ned til 16 minusgrader. Og det er kaldt det, på helgelandskysten!
Håkan, Lena og Steffen fra Sverige, som besøkte oss sommeren 2009, innleder sesongen med ”kajakk og skriveverksted” en uke i februar. De tre erfarne padlerne får oppleve Helgelandsnaturen i vinterdrakt med mange fine fotomotiver. Ett par fascinerende felles kajakkturer i nærområdet gir en fin ramme om skrivingen.

12. april ankommer Jeff Allen, Jim Frampton og Petr Major for å fortsette kajakkturen rundt Skandinavia.
Målet å fullføre ekspedisjonen til russegrensen. Jim Frampton er oppvokst i Cornwall. Petr Major, eller ”The Crazy Czech” er den eneste av ekspedisjonsmedlemmene, som ikke er oppvokst ved havet. Petr har livnært seg som profesjonell Capoeira instruktør (afrobrasiliansk kampsport) og han var en av Tsjekkias fremste break dansere. Det blir TV-opptak da de passerer “the Arctic Circle”.


Ruth and Alice15. april ankommer Ruth og Alice, bosatt i Edingburg. Det er to tøffe, men slitne og forfrosne jenter som når frem til Havnomaden etter å ha startet turen i Trondheim.

Etter et par hyggelige dager med rekreasjon, stell av frostskader og tørking av utstyr fortsetter ferden videre nordover. Verken Ruth eller Alice har erfaring med havkajakk, men har padlet en del whitewater. Senere på våren får vi en koselig mail, da de ankommer Nordkapp, og en julehilsen med kalender for 2011 med foto fra langturen.

 


Far og sønn.27. mai er det besøk av to herlige langturspadlere, Laurence på 65 og Magnus på 35 år. Far og sønn. Det er et inspirerende møte med to entusiastiske padlere og det er gøy å følge med på :” Fra Tromsø til Tønsberg , en passelig lang kajakktur” med 2178 padlete kilometer på 59 dager.
For oss ”frelste” grønlandsårepadlere, er det bekreftende å se at begge bruker Laurence sine hjemmelagde grønlandsårer.
Laurence skriver i oppsummeringen etter turen "Jeg må ville det jeg kan. Hvis ikke kommer dagen jeg ikke kan det jeg vil". Og oppfordrer med dette sitatet leserne til ikke å vente med å realisere drømmene.

I mai og juni har vi flere arrangementer.
Fjellklatrer, journalist og forfatter Jon Gangdal er kursinstruktør for en større gruppe og holder blant annet foredrag om Himalaya. FinerkajakkVi deltar på 3-retters middag med måseegg og grill stekt kobbe. Under middagen finner vi tonen med Jon, som planlegger Norges turné med Nekhvam, Nepals beste bluesband som han ble kjent med i Kathmandu. Vi tenner straks på ideen, da han foreslår at de har første konsert på Husvær i august.

I løpet av vinteren og våren har vi som vanlig fullført flere prosjekter. I løpet av sommeren fullfører vi endelig sanitærdelen med ekstra toalett, dusj og kombinert garderobe med kajakkutstyr, tørkeskap og vaskemaskin.

Bents kajakkprosjekt er finèrkajakken ” Arctic Tern” fra Pygme Boats etter ønske og bestilling fra Sigmund, som er med på den spennende sjøsettingen i juli.

 

På kaikanten med flott utsikt til Søstrene er det nå to hvite benker inspirert av ”Himmelblå”- serien. Her nytes sommeren med romantikk, dype samtaler og kajakkprat.
Vår nye le- vegg mot Nord med en solid sitteplass er sommerens populære møteplass og området ved landgangen er omsider sikret med rekkverk.

”Kajakkparken” vokser med 3 Valley kajakker. 2 Aquanaut og 1 Avocet . Og vi supplerer med ytterligere 2 SKUK Explorer.

Sea Kayaking CornwallJune 2010 er det gjensyn med Jeff. Sea Kayaking Cornwall gjennomfører deres første Norwegian Arctic Circle Expedition, i samarbeid med Havnomadens Kajakksenter. Etter ekspedisjonsmedlemmenes ankomst har gruppen ”a candle lit evening meal” og turen planlegges. Jeff holder foredrag fra sine ekspedisjoner rundt Japan, Sør Georgia og Norge.

I løpet av den 7 dager lange turen nordover langs vestsiden av Dønna og Lurøy passeres ”the Arctic Circle” og kajakkpadlerne fortsetter utover til Lovund. Turens høydepunkt er Træna, ”langt te havs”, hvor flere av ekspedisjonsmedlemmene ”sprenger grenser ” på grunn av vekslende og utfordrende værforhold. Fersk fisk på menyen er også en ”høydere” for våre engelske venner.

Heidi

26. juni ankommer Heidi fra Bergen. Mangeårig medlem av Grenland Havpadleklubb og en av sommerens gode hjelpere.

 

 

 

Ulla3. juli dukker Ulla og Sigmund opp, venner fra Langesund.
Sigmund er instruktør på kajakkurser, som i fjor sommer, og på kveldene underholder han med gitar, sang og morsomme historier.

”Rull og tull” med morsomme balanseøvelser og Heidi og Inge får gjenoppfrisket eskimorullen etter flere års ”glemsel”.

Flere fine padleturer til blant annet Skålvær, Øksningen med topptur til Vardøy, Sandvær og rundt Tenna. Koselige felles middager.

RulleteknikkerTo av våre ungdommer, Marthe og Andre´, lærte seg utrolig rask flere eskimoruller i 2009 og i 2010 videreutvikler de kunststykket med innlæring av flere nye rullevarianter.

Årets desidert mest krevende, nervepirrende og interessante event blir kajakk og musikkhelgen ”Blues and balance”, 20. – 22. august.

Blues and Balance
Mye tid går med til sammensetning av program, bygging av konsertscene i kajakkhallen og organisering. Jon Gangdal er den store drivkraft og organisator for å få det Nepalske bluesbandet Nekhvam til Norge og Husvær og bidrar med foredrag om Himalaya klatringens historie.

Anders Thygesen stiller opp både som foredragsholder om grønlandskajakkens historie, og kajakkinstruktør og får med seg flere kajakkfolk fra Brønnøysund.
Anders

Vi får god hjelp av lokale krefter med lydtekniker Tor i spissen, ungdomsbandet ” the Øyerts” og Husvær ungdomslag/helselag som serverer ”kortreist fiskesuppe”. Wigdis og Michelle er trofaste støttespillere på ”gallakvelden”. De mange tilreisende kajakkpadlere deltar på turer til Sandvær og øvrig nærområde og flere er med på rullekurs søndag.jammingAshesh med bluesbandet Nekhvam imponerer og et fjetret publikum får en uforglemmelig musikalsk opplevelse med glimrende blues og gitarspill. Høydepunktet for Husværfolket var nok jam med ”the Øyerts”. Det var stort for gutta !

Anders Thygesen har en fin artikkel “Kajakk og musikk på Bluesvær i Padling nr.8-2010.

 


kajakkerI løpet av sommeren er det flere spennende besøk fra padleklubber og padlegrupper. Arendal padleklubb er sesongens siste gruppe i uke 32.

Vi får også besøk av kajakkfolk fra Lofoten. Dag og Pia, Atle og Vidar. De to siste skriver en flott artikkel 1.september i Lofotposten om ”Padleparadis på Helgeland”.I september drar vi på velfortjent ferie med Danmarkstur for Inge og Grenlandstur på Bent. På hjemveien stikker vi innom Kajakkspesialistens verksted og kurslokale i Fredfoss kulturpark i Vestfossen. Et inspirerende gjensyn med Anders og en flott omvisning i lokalene. Fra verkstedet får vi med oss ”skjelettet” til en Grønlandskajakk til dekorativt bruk i senteret.

Kort oppsummert en helt utrolig flott sesong med stor variasjon i vær og mange spennende kajakkfolk fra fjern og nær. Vi takker alle som har bidratt til et uforglemmelig 2010.

Velkommen til Havnomadens Kajakksenter både nye og tidligere gjester.Havnomadens Kajakksenter© - Kontakt: bent@havnomaden.no - Tel: + 47 90727161 - Foto: Bent Skauen & Ole Tolstad