Engelsk versjon
skygge
bord

Oppsummering Kajakk-året 2009


Vi fikk tips fra Erling Brox i Stavanger om at vi ville få celebert besøk utpå våren av en av padlerne fra ”This is the sea” filmene, Jeff Allen.
I påsken dukket han opp, sammen med Mark Jeff AllenSchoon fra USA på deres andre bolk av ekspedisjonen Skandinavia rundt.
Jeff Allen driver kajakksenteret ”Sea Kayaking Cornwall” i England og er fast skribent i det anerkjente kajakk tidsskriftet, Ocean Paddler.
Mark Schoon driver kajakksenteret Carpe Diem Kayaking i Maine i USA. De er forøvrig med i padlefilmen ”Eastern Horizons”, laget av Bryan Smith.
Ekspedisjonen rundt Skandinavia startet i 2008 i Göteborg.

20. mars 2009 ble kajakkene på nytt sjøsatt i Stavanger. Under turen var Jeff og Mark i kontakt med flere kajakklubber og har avholdt kurs og foredrag om ekspedisjoner med padling utenfor Alaska, rundt Sør-Georgia i Antarktis og rundt de fire hovedøyene i Japan.
14. april ankom de til Havnomadens Kajakksenter. Under oppholdet fortalte de om den fascinerende naturen langs Norskekysten, men det var gjestfriheten, både fra lokale padlere, og andre tilfeldige møter underveis, som ga den største opplevelsen.
På bloggen seakayakingcornwall.com/jeff-allen/norwayprogress/14april09.html
beskriver de Helgeland, som et av de vakreste stedene de har besøkt. Begge følte seg som hjemme de dagene de var hos oss i det de beskrev som ”Paddlers Paradise” in Husvær.

Mark SchoonDet ble en beveget avskjed da Jeff dro med hurtigbåten fra Husvær. Planen for Jeff er å fortsette ekspedisjonen nordover i april 2010. I mellomtiden er kajakk og utstyr lagret her på Havnomaden.

Mark fortsatte ekspedisjonen solo.
Etter å ha rundet Nordkapp bestemte Mark seg
for å gi seg på grunn av det tøffe farvann nordpå alene så tidlig på våren. Omtale av Havnomaden under linker : carpediemkayaking.com


StripekajakkI løpet av vinteren og våren har vi fullført flere prosjekter. Første prosjekt var å tilrettelegge for bygging av kajakker og produksjon av grønlandsårer. Inn imellom de store slag med hammer og spiker ble det også tid til å bygge en stripskajakk ”Black Pearl” fra Bjørn Thomasson Design.Himmelblå-kafeenEn kajakktur rundt Vega ville bli ”vår tur” i år. 16. mai sjøsatte vi kajakkene i fantastisk vær med sol og en usedvanlig varm vårdag fra Havnomadens brygge.
17. mai var været ennå bedre og kursen ble satt mot Ylvingen. Etter en mindre krysning fra Igerøy, padlet vi omsider inn i den velkjente havna og rett i mot ”Himmelblå” kafeen. Ei kort gåtur til kirken og lunsj på ”Himmelblåbenken”.

Vi krysset videre ut igjen til Vegas østkyst. Det var så varmt nå, at vi bare måtte vi gå i land på en hvit sandstrand for å drikke en kald pils i varmen. 17 mai ikke sant, det er lov da. Og selv om det sa KO –KO så var det altså gjøken som satt borti skauen og gol.
På sør kysten av Vega ble vi overrasket av hvor storslagent det var.

Vega Vega

Stup bratte fjell med flere dype viker, holmer og skjær, og havblikk mot sør. Vi kurset mot Eidem stranden, men den var invadert av festglade ungdommer med bilstereoen på dunk - dunk, så lengselen etter stillhet førte oss videre til vestkysten. Padlet mellom klipper og svaberg og endelig dukket en idyllisk leirplass opp ved en ferskvannsbekk. Utsikten til Søla og sol nedgangen var bare helt fantastisk.
Utsikt mot Søla

Vi dro videre rundt Søla for å se til vår gamle teltplass fra bryllupsturen i 2002.

Rundt Søla

Handelshus og post på TåværetKurset så igjen nordover og valgte Tåværet som passende overnattingssted. Her er mye gammel historie med handelshus og post.
Neste dag bar det rett hjem til Husvær.

Økoturisme
28. april ble vi endelig sertifisert som den 11. økoturismebedrift i Norge. Prosjektet har vært en omfattende prosess, men lærerik og interessant og har gitt innblikk i de store natur, miljø og kulturelle ressurser som er i vårt nærområde

Nye lokalerKort før sesongstart er utvidelsen av lokalitetene med et nytt lokale i tilslutning til gammel puben endelig ferdig. Stilfullt og spennende interiør med maritimt tilsnitt med plass til 25 gjester og med mulighet for foredrag, musikkopptreden med mer. Lokalet har vært en fin ramme om sommerens kulturelle aktiviteter. Underholdning med lokale musikere og gjester på senteret, allsang med lokalbefolkningen i spissen og i år debut av en egen ”Havnomadesang”

Ole Tolstad27. juni kommer våre venner fra Trondheim, Wigdis og Ole. Multikunstnere, som de er, ble det fremtryllet lekre matretter basert på lokal råvarer, underholdt med både musikk og sang og de bidro med godt humør til en fin stemning på senteret.

28. juni dukker Ulla og Sigmund opp, venner fra Langesund. Sigmund med 35 års kajakkerfaring og kjent som gründer og tidligere formann for Grenland Hav-
padleklubb og med en enorm kunnskap om det meste om kajakker ogSigmundUlla kajakkens historie. Sigmund fungerte gjennom sommeren som kajakkinstruktør og humørspreder ofte med sang og gitarspill. Ulla, ekte Nordlending og sommerens bartender.

Jon Westgård fra Skien, padlet i sommer fra den russiske grense til Bergen. Ekspedisjonen førte ham en tur innom Havnomaden. blogg.jonwest.no/

Sommerens første seilbåt på tur mot Tromsø var ”Sumithra” kjent fra TV2 – programmet Eventyrlig Seilas med Reidar og Audun om bord. Reidar, tidligere Sumithramedlem av vår gamle klubb, Grenland Havpadleklubb, har tidligere padlet en stor del av Norskekysten. Det ble velkomstfest og samtidig feiring av vår bryllupsdag med en 3-retters middag på kaien. Fredag 3. juli holdt Reidar og Audun et inspirerende foredrag for gjester og lokalbefolkningen om ”Eventyrlig Seilas”. En fascinerende reise til mange av verdens desiderte utposter i løpet av den 3 år lange jordomseiling. eventyrligseilas.no

James BaxterVed midnatt 9. juli kommer en sliten og sulten skotte, James Baxter, padlende helt fra Lurøy , tipset om senteret her av Jon fra Skien. James er på en ekspedisjon kalt „Ski and Paddle Norway 2009“ og er nå på siste etappe med kajakk langs Norskekysten.

Formålet med turen er blant annet å samle inn penger til å bygge 3 skoler i Nepal. Før avreisen her 12. juli fikk han oppdatert sin blogg skipaddlenorway.com, se omtale av oppholdet her i hans „diary“ 9-12 juli. Kajakken ble reparert i samarbeid med Husværs
handy-man William, og det ble tid til å oppleve stemningen på puben.Gjertrud av RanaI anledning Kystens Landstevne Vega 09 fikk vi 13. juli besøk av Nordlandsjekta ”Gjertrud av Rana”. Koselig med besøk og det ble både ankerdram, middag ved langbord på brygga samt kajakkpadling for både voksne og ungdommer. alstahaug-kystlag.no/ Før den videre ferd var det samling av en del gamle trebåter blant annet ”Anna Rogde” fra Harstad 15. juli på Brasøy, dagen før landstevnet på Vega.

SalarøySent på kvelden 14. juli ankom en Nordlandsbåt fra Tromsø, ”Salarøy”, som ”overnattet” ved flytebryggen.

I vinter 09 fikk vi kontakt med Annie Juhl og Leif. Annie er en kjent dansk kajakkinstruktør fra Fyn og både hun og mannen padler i ”Black Pearl”. Det ble først en kajakktur til Vega og dernest en tur med Nesna som utgangpunkt før deltagelse i ASKR og Grønlandskajakktreff ved Stokkøya. Se artikkel i februar 2010 nummeret av ”Padling”.

Anne HagenEspen Paulsen, gammel kjenning av Bent, og Anne Hagen fra Skien ankommer med seilbåten ”Alaska”. Planen er en 5 års jordomseiling med ”Alaska” hvor et av målene er å seile gjennom Nordvestpassasjen og videre til Alaska og etter dette, dit vinden blåser.
19. juli kommer Pia og Erik fra Sverige. Sommeren 2004 møttes vi på den fantastiske stranden på Lovunds vestside nær Lundeura. Pia og Erik er også ”Helgelandsfrelste”. De er aktive i det svenske padlemiljø og har en levende hjemmeside med flotte turbeskrivelser. Denne sommer fikk de endelig realisert drømmen om å padle helt ut til Træna. Se turbeskrivelsen på deres hjemmeside: kajak.nu/bilderna/upplevt-2009/helgelandskusten-norge-2009/

Dagen etter kommer Håkan og Lena Jernehov og 3 andre svensker blant annet Stefan Jônsson. Stefan og Håkan har i 2009 utgitt boka ”Kajak” i Sverige med nyttige tips om teknikk, turplanlegging og annet relevant stoff. Det ble noen fine dager med mye kajakkprat og utveksling av erfaringer. Først ble det kajakktur til Vega, et kort opphold her før Dønna var neste destinasjon.

JosteinJostein fra Stavern kommer sammen med padlere fra Fredrikstad padleklubb. Han er aktiv instruktør og veileder og bidrar under oppholdet her med sine kunnskaper.


Grenland HavpadleklubbI månedsskiftet august blir det besøk av Grenland Havpadleklubb
Det blir padlet både tidlig og seint. Populær er overnattingsturen til Breivika, Dønnas flotte sandstrand, beliggende rett under Dønnamannen. De ivrigste og sprekeste tar seg en topptur. Det blir padlet til Sildøyan, Gåsvær, rundt de store øyer i Herøy, Sandvær. Skålvær og ned mot Vega.

Det har vært en sommer med internasjonalt preg. Vi har leid ut kajakker, rom og kurset folk fra Danmark, Sverige, Polen, England, Irland, Tyskland, USA, Sveits og Belgia.

Tid til ”Rull og tull” inn i mellom kajakkinstruksjon og utleie og fine padleturer sent på kvelden for å nyte en stille stund med kveldstemning og ”solnedgang” ut på fjorden.

To av våre unger, Marthe og Andre´, lærte seg utrolig rask flere typer eskimoruller gjennom sommeren, blant annet håndrulle. De lærer jo så fort at en blir misunnelig

JosefineHelge og Marianne med ”Josefine”, Colin Archer skøyte fra Myken, som vi traff første gangen på padletreff på Brasøy, var på hyggelig besøk et par dager med datteren Inga.

Sesongen avsluttes med ”padlebord” i regi av Helgeland padleklubb i november med fine padleturer, god mat, bildeshow og masse kajakksnakk. www.helgelandpadleklubb.com/

Kort oppsummert har det vært en helt utrolig flott sesong med fantastisk vær og mange spennende kajakkfolk fra fjern og nær. Vi takker alle som har bidratt til en uforglemmelig sommer.
Velkommen til Havnomadens Kajakksenter både nye og tidligere gjester.Havnomadens Kajakksenter© - Kontakt: bent@havnomaden.no - Tel: + 47 90727161 - Foto: Bent Skauen & Ole Tolstad